Piškotki

Obvestilo! Ta spletna stran uporablja piškotke in podobno tehnologijo

Če si v brskalniku ne spremenite nastavitev, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Razumem

KAJ JE SHIATSU?

shiatsu6

 Dotik je bistvo vzhodnjaške medicine. Shiatsu nam daje čudovito priložnost, da ga izkusimo.

S pravim dotikom na pravem mestu, se v našem telesu pričenja čudovit proces samozdravljenja.

K dotiku dodamo še različne tehnike raztezanja telesa, kar skupaj tvori nežno fizično terapijo,

ki ima korenine tako v klasični orientalski masaži kot tudi akupresuri.

 

 

Globlji pomen Shiatsu

shiatsu1

Shiatsu nudi podporo tudi pripreprečevanju najhujših bolezni današnjega časa, saj dvigne raven vitalne energije v telesu. Življenjska energija »ki« ali »qi« oz. »prana« se giblje po celem telesu kot reka s pritoki (meridiani) oz. kanali prane. Če je ta pot iz kateregakoli razloga pretrgana (sploh po operacijah) ali slabo prehodna, življenjska energija ne more teči neovirano in slabo preskrbi organe in sisteme, da bi delovali optimalno. Tako se pojavljajo fizične težave, psihološke ali čustvene motnje, ki jim pogosto ne najdemo vzroka. Iz tega razloga ni bolezni, kateri shiatsu ne bi bil v podporo pri okrevanju. Telo tako samo vzpostavi lasten sistem za pravilno delovanje vseh sistemov. Te poti vitalne energije imenujemo meridiani, na njih pa so akupresurne točke, na katere se osredotočam. Nekatere začutim kot prepolne, napete in nekatere kot izčrpane, prazne, oba stanja nista naravna, zato je potrebno izravnati obe stanji, da dosežemo ravnotežje. Osredotočim se na celoten meridian in ne le na te točke (za razliko od akupunkture ali akupresure).

shiatsu3

Diagnoza stanja

Shiatsu terapevt vam ne pove diagnoze v smislu zahodne medicine in patologije, temveč v jeziku kitajske medicine, ki obravnava pet elementov ( voda, ogenj, zemlja, kovina, les), ki so vsak zase odgovorni za del med seboj povezanih sistemov in organov, ki seveda v jeziku zahodne medicine nosijo “nalepke” z boleznimi. Ocena stanja se izvaja na podlagi opazovanja, pogovora in pritiska na alarmne točke.

Žal Shiatsu v Sloveniji glede na trenutno veljavno zakonodajo še ni priznan kot uradna metoda zdravljenja in se tako zaenkrat uvršča še med alternativne metode zdravljenja. Denimo v Nemčiji in Švici je Shiatsu terapija del obveznega zdravljenja, ki ga krije zdravstvo.